Bezoek ons!

Volg ons!

Vind ons!

Brouwerij

 

De naam

De naam van de brouwerij is afgeleid van een verstevigd herenhuis genaamd "Huize Dampegheest", dat van de 14e tot in de 19e eeuw in Limmen heeft gestaan. Het toeval wil dat er zelfs een bierbrouwer "Gerrit Schouten" van de Haarlemse brouwerij "De Olyphant" heeft gewoond van 1632 tot 1680. In 1846 is het huis helaas gesloopt. Het silhouet van dit huis is in het logo van brouwerij Dampegheest verwerkt.

 

 

 

De oprichters van brouwerij Dampegheest. Van links naar rechts: Kees Koot, Rinus Koot en Herman Zomerdijk.

Ontstaan

In 1992 liep Kees Koot voor het eerst een thuis-brouw-winkel binnen tijdens zijn vakantie in Gelderland. Hij was meteen verkocht en begon thuis in de keuken met brouwen voor eigen gebruik. Familie en vrienden waren dol enthousiast over zijn bieren, ze dronken graag mee waardoor er in steeds grotere hoeveelheden moest worden gebrouwen. Zo kwam van het één het ander...

In 2008 werden de brouwsels zo groot in volume, dat is besloten om de brouwerij officieel in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Broer Rinus Koot en vriend Herman Zomerdijk waren inmiddels intensief betrokken en waren samen met Kees de brouwers van Dampegheest. Herman is in 2014 overleden door een noodlottig ongeval in de bouwerij, het bier "Manus" is ter nagedachtenins naar Herman vernoemd.

Inmiddels is Dampegheest uitgegroeid tot een middelgrote brouwerij waar 800 hectoliter bier per jaar wordt gebrouwen met hulp van tientallen enthousiaste vrijwilligers uit Limmen en omgeving.

 

 

 

Zuivel & Bier

Brouwerij Dampegheest heeft warme contacten met de voormalige zuivelindustrie in Limmen. Het pand waar de brouwerij in is gevestigd is het voormalig Kaaspakhuis van Limmen en brouwer Herman Zomerdijk was hoofd technisch dienst van de melkfabriek. Zuivel verwerken en bier brouwen liggen verrassend dicht bij elkaar. Zo heeft de brouwerij relatief eenvoudig kunnen groeien door gebruik van afgeschreven en overbodige apparatuur uit de zuivelindustrie. De maischketel bijvoorbeeld, daar werd vroeger gortepap in gemaakt.

Door deze link met zuivel brouwen wij als een van de weinige brouwerijen in Nederland Weibier. Wei is het bijproduct bij het maken van kaas en geeft het bier een fruitige smaak en romige structuur.

 

Rondleiding

De brouwerij kan op afspraak bezocht worden voor een rondleiding. Klik in op de knop "Rondleiding" hier onder voor meer informatie.

Rondleiding

Contact

 

E-mail:                     info@dampegheest.nl

Tel. Kees Koot:      06 - 51 94 01 76

 

Verkoop:

E-mail:                     verkoop@dampegheest.nl

Tel. Perry Koot:      06 - 54 33 13 83

 

Bezoekadres:         Achterweg 22, 1906 AG Limmen

Postadres:              Postbus 1, 1900 AA Castricum

Verkrijgbaar op fles en fust

 

Alle Dampegheest bieren zijn verkrijgbaar op 33cl fles, 75cl geschenkfles en 20 liter smalle(slimline) Dolium fusten met Bajonet(Korf/Sankey/S-Systeem) koppeling voor onder de tap.

 

Meer informatie over de verkrijgbaarheid? Bel Perry Koot op 06 - 54331383 of mail Perry op verkoop@dampegheest.nl